diumenge, 19 de gener del 2014

La llengua i les TIC

Aquesta setmana les tasques que he realitzat han estat molt interessants e instructives. Al cap i a la fi, treballar amb diferents diccionaris i enciclopèdies on-line en valencià sempre és un treball útil ja que son eines que abans o després necessitarem utilitzar tant a l'hora de fer treballs per a aquest curs com a l'hora de realitzar tot tipus de material pedagògic en valencià.
La primera tasca va consistir en visitar una sèrie de diccionaris en català, fer una cerca de paraules associades a l'especialitat pròpia a les mateixes i, finalment, fer una breu comparativa. Analitzaré i valoraré primerament aquestos recursos.
El Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC) és una excel·lent eina que ens dona accepcions clares i concises de qualsevol terme que necessitem. L'interfície és prou senzilla i agradable, i personalment m'agrada molt.
Per altra banda, el Diccionari Català-Valencià- Balear no m'ha resultat massa útil. Tal volta resulte més pràctic per a treballar altres matèries, però per a cerques de conceptes matemàtics no m'ha agradat. La mateixa cosa m'ha passat amb el diccionari del'enciclopèdia catalana. Preferisc clarament el DIEC.
Optimot es un “ cercador d'informació lingüística que ajuda a resoldre dubtes sobre la llengua catalana”. La veritat es que és un cercador impressionant, on igualment podem trobar traduccions al castellà, noms de pobles, frases fetes.... el problema es que amb tants resultats, m'ha resultat un poc difícil trobar definicions exactes dels conceptes matemàtics triats. Crec que pot resultar més útil a gent especialitzada a altres matèries.
Termcat, per altra banda, és probablement el millor d'aquestos cercadors a l'hora de cercar conceptes matemàtics. Es defineix com una web que “ té com a missió garantir el desenvolupament i la integració de la terminologia catalana en els sectors especialitzats i en la societat en general”. Ací podem elegir l'Àrea temàtica a la que farem la nostra cerca. Un excel·lent cercador, en definitiva.
La següent tasca era pareguda a la primera, i havíem d'anar a una enciclopèdia catalana i fer una cerca d'una teoria pròpia de la nostra matèria. Jo vaig triar les Enciclopèdies de Ciències. Aquestes enciclopèdies no ens permeten fer cerques, però podem navegar fàcilment per un menú interactiu i triar la matèria i la teoria que desitgem. Després trobem definicions concises i ben redactades. La veritat és que m'ha agradat
Altra tasca era llegir un document sobre la NETiqueta. Personalment ja coneixia aquest tema, i per tant no tinc massa a afegir més enllà del fet de recomanar a tot el món que utilitze aquest compendi de bones maneres a la xarxa.
L'ultima tasca girava en torn a una pàgina prou interessant: http://www.wordle.net/ . Amb aquest recurs web, podem fer fàcilment núvols de paraules com el que podreu veure al final d'aquest post.

En definitiva, una setmana prou instructiva. Fins la setmana que ve!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada